Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023
Πληροφορίες

Ενας νέος τεχνολογικός –και όχι μόνον- δικτυακός τόπος!

 Τα θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τον Τεχνικό Κόσμο είναι πολυποίκιλα, ενώ τόσο  η τεχνολογία και οι καινοτομίες, όσο και το θεσμικό πλαίσιο που αφορά όλα τα στάδια υλοποίησης των έργων εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Απαιτείται ως εκ τούτου όχι μόνον συνεχής ενημέρωση, αλλά και εύκολα προσπελάσιμες πηγές πληροφόρησης επί τεχνικών και κανονιστικών θεμάτων.

Υπάρχουν μετά και όλα αυτά τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τεχνικός Κόσμος (θεσμικά, επαγγελματικά, τεχνολογικά κλπ) για την αντιμετώπιση των οποίων οι λύσεις δεν είναι μονοσήμαντες και οι απόψεις διαφέρουν. Θέματα που έπρεπε να έχουν επιλυθεί προ πολλού χρονίζουν, μέτρα που έχουν ληφθεί αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή έχουν οδηγήσει σε νέα προβλήματα...

Οι Τεχνικοί έχουν απόψεις και αρκετοί θα ήθελαν να τις διατυπώσουν δημόσια, κατά τρόπο άμεσο και ευχερή.

Με αυτές τις αρχικές σκέψεις, μια "ανήσυχη" ομάδα Μηχανικών αποφάσισε την δημιουργία ενός νέου δικτυακού τόπου με φιλόδοξους στόχους:

 • ενημέρωση των Τεχνικών επί ποικιλίας θεμάτων που τους ενδιαφέρουν
 • on-line παροχή χρησίμων τεχνικών πληροφοριών και στοιχείων
 • παρουσίαση τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών
 • προβολή ενυπογράφων απόψεων και προτάσεων επί θεμάτων που αφορούν τους Τεχνικούς όλων των κατηγοριών
 • συνεχής διεύρυνση του θεματολογίου με άρθρα, εκθέσεις, αναλύσεις, παρουσίαση εφαρμογών, νομικά κείμενα, κρίσεις, απόψεις, σχόλια
 • παροχή χρησίμων στοιχείων και πληροφοριών προς τους σπουδαστές που εκπονούν διάφορες εργασίες

Προς τιμή του μεγάλου Τεχνικού προγόνου μας, του ΑΡΧΙΜΗΔΗ, ο νέος δικτυακός τόπος ονομάσθηκε:  www.e-archimedes.gr

Την ανάπτυξη, επιμέλεια και εποπτεία του δικτυακού τόπου ανέλαβε εξαμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους εξής Μηχανικούς:

 • Θεόδωρο Βουδικλάρη, Πολ. Μηχ., τ. Πρόεδρο του ΣΠΜΕ και του ΙΟΚ
 • Ευάγγελο Λυρούδια, Δρ Αρχ. Μηχ., Πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ
 • Βάιο Σελλούντο, Μ-Η Μηχ., εκδότη, Πρόεδρο της ΕΔΙΠΤ
 • Νίκο Μαρσέλλο, Πολ. Μηχ., στέλεχος ποιοτικού ελέγχου
 • Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, Πολ. Μηχ., τ. σύμβουλο του ΙΟΚ
 • Σταμάτη Περδίο, Μ-Η Μηχ.

[σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα]

Παράλληλα έχει εξασφαλισθεί η συνεργασία καταξιωμένων Μηχανικών και λοιπών Επιστημόνων (μεταξύ των οποίων Πανεπιστημιακοί, στελέχη εταιρειών, σύμβουλοι κλπ), των οποίων ο κατάλογος συνεχώς διευρύνεται.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας εμπλουτίζεται διαρκώς με κείμενα συνεργατών και μελών του forum, ενδιαφέροντα έντυπα που αναρτώνται κατόπιν αδείας των εκδοτών τους, κανονιστικές διατάξεις κλπ.

Περιλαμβάνεται βάση δεδομένων προμηθευτών ανά προϊόν/υλικό (έχουν ήδη καταχωρηθεί πάνω από 700) με δυνατότητα απ’ ευθείας σύνδεσης με την ιστολελίδα τους (όσων διαθέτουν) και συλλογή ενδιαφερόντων slides και video.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα αναζήτησης με λέξη-κλειδί σε όλα τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην data base της ιστοσελίδας.  Παράλληλα, βρίσκεται υπό ανάπτυξη εφαρμογή on-line πολυγλώσσων λεξικών τεχνικών όρων διαφόρων τομέων εξειδίκευσης, που εκτός από χρήσιμο εργαλείο για τους ενδιαφερόμενους θα αποτελέσει βάση για την προώθηση της ορθής απόδοσης των όρων στην Ελληνική, με συνδρομή και των επισκεπτών του site.

Η ιστοσελίδα www.e-archimedes.gr είναι ανοικτή! Οι επισκέπτες μας έχουν την δυνατότητα σχολιασμού των αναρτημένων κειμένων, αλλά και υποβολής δικών τους κειμένων προς ανάρτηση, αφού συμπληρώσουν την φόρμα εγγραφής ως μέλη του forum.

Στόχος της Εποπτικής Επιτροπής του site είναι η φιλοξένηση επωνύμων σχολίων, απόψεων και προτάσεων, στα όρια βέβαια της ευπρέπειας που αρμόζει στους Τεχνικούς.

Με την συνδρομή και υποστήριξη των συνεργατών και των επισκεπτών της ιστοσελίδας, το www.e-archimedes.gr  μπορεί σίγουρα να αποτελέσει έναν πραγματικά χρήσιμο δικτυακό χώρο για τους Τεχνικούς.