Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

To www.e-archimedes.gr παρουσιάζει το συλλεκτικής αξίας βιβλίο του Διευθυντή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών μέχρι το 1928 (τότε δεν υπήρχαν πρυτάνεις), ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός από το κτίριο επί της οδού Στουρνάρη που φέρει το όνομά του.

Αγγελος Γκίνης (Σπέτσες, 1859 - Αθήνα, 1928) Πολιτικός µηχανικός, καθηγητής του Πολυτεχνείου και ακαδηµαϊκός, που συνέβαλε ιδιαίτερα στη δηµιουργία και την οργάνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σπούδασε στο πολυτεχνείο της ∆ρέσδης (1877 - 81). Το 1912, ο Αγγελος Γκίνης, ∆ιευθυντής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (ΠΜ), δηµοσίευσε την ιστορία του Πολυτεχνείου στην οποία περιέλαβε µια τεκµηριωµένη πρόταση για την ανάπτυξη της Σχολής και την αναβάθµιση της εκπαίδευσης των µηχανικών στη χώρα . Οι προσπάθειές του και η βοήθεια των συνεργατών του είχαν ως αποτέλεσµα τη δηµοσίευση του Νόµου 388/1914, µε το πρώτο άρθρο του οποίου το Μετσόβιο ονοµάστηκε "Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο", µε παράλληλη ίδρυση νέων σχολών, την αναδιοργάνωση των µαθηµάτων, την έκδοση κανονισµού λειτουργίας και την αυτονοµία της Σχολής σε πολλούς τοµείς. Οι αλλαγές αυτές επισηµοποιήθηκαν µε το ∆ιάταγµα 388/1915 (έναρξη της πενταετούς φοίτησης) και ολοκληρώθηκαν µε το Νόµο 980/1917, ο οποίος και έδωσε στο Ε.Μ.Π. τη σηµερινή του µορφή. Υπήρξε εκ των ιδρυτικών µελών της Ακαδηµίας Αθηνών (1926) Το Κτίριο Γκίνη, το οποίο ονοµάσθηκε προς τιµή του, κατασκευάσθηκε µεταξύ των ετών 1930-1935, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη (1892-1969), απόφοιτου της γερµανικής σχολής του Berlin-Charlottenburg, εκπρόσωπου ενός ιδιόρρυθµου δυναµικού νεοακαδηµαϊσµού, που προωθεί µια σύνδεση παλαιοτέρων και νεοτέρων µορφών, µε παλινδροµήσεις ανάµεσα στο µοντέρνο και το κλασικό. к
Έχει δημοσιευτεί 1 σχόλιοΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
06 Φεβρουαρίου 2014

Παραθέτω μερικά πρόσθετα στοιχεία για τον Αγγελο Γκίνη.
Πολιτικός Μηχανικός. Διετέλεσε καθηγητής της γεφυροποιίας στο ΕΜΠ στο Πολυτεχνείο από το 1998. Κατά το 1910 ανέλαβε τη διδασκαλία των υδραυλικών και των λιμενικών έργων. Από το 1918, οπότε χωρίστηκε η έδρα, δίδασκε τα λιμενικά έργα, στα οποία ειδικεύτηκε και έγινε αυθεντία. Αφοσιώθηκε στη διοίκηση του Πολυτεχνείου με όλες του τις δυνάμεις, συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική εξύψωσή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Συγγράμματά του είναι η "Γραφική Στατική", η "Οδοποιία" και τα "Λιμενικά Έργα".
Εξετέλεσε πολλά τεχνικά έργα γέφυρες, δρόμους, υδραγωγεία και, λόγω της ειδικότητάς του στα λιμενικά, εκπόνησε τις μελέτες των λιμενικών έργων ολόκληρης σχεδόν της Ελλάδος, όπως του Πειραιώς, Πατρών, Χανίων, Μεσολογγίου, Χίου, Μυτιλήνης, Πρεβέζης, Καβάλας, Χαλκίδος, Κορίνθου και πλείστων άλλων. Μελέτησε τα αντιπλημμυρικά έργα του Φαλήρου.

Θ. Βουδικλάρης

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.