Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022

Παρουσίαση σημαντικής ομιλίας του καθ. κ. Θ. Π. Τάσιου σε διεθνές συνέδριο προ εικοσαετίας, η οποία παραμένει επίκαιρη και σήμερα.

Επιμέλεια: Θ. Βουδικλάρης, Πολ. Μηχ.

Ο τοµέας του πολιτικού µηχανικού: η σπουδαιότητά του, η ανατοµία του και οι προοπτικές τουΣτις 26 και 27 Μαρτίου 1992 έγινε στο Λουξεµβούργο ένα συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η European Committee of Civil Engineers (ECCE) µε το Βρεττανικό Institution of Civil Engineers (ICE), µε χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (τότε ακόµα ΕΟΚ), και θέµα «Ο Πολιτικός Μηχανικός στην Ευρώπη µετά το 1992». Ήταν τότε η εποχή που όλοι περίµεναν ότι το 1992 θα γινόταν το ξεπέταγµα για τη µεγάλη κοινή πορεία. Το θεµατολόγιο του συνεδρίου περιελάµβανε πολύ σηµαντικά θέµατα, όλα καίρια για το επάγγελµα του Πολιτικού Μηχανικού και για την ανάπτυξη της Ευρώπης, µε εισηγητές τους καλύτερους ειδικούς του χώρου. Συζητήθηκαν η Εκπαίδευση και Επιµόρφωση του Πολιτικού Μηχανικού, οι Υποδοµές της προοπτικής µιας ενιαίας Ευρώπης, το Περιβάλλον και ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού, τα θέµατα Ασφαλίσεως - Εγγυήσεων - Ευθυνών, η Έρευνα και η Τεχνολογική Ανάπτυξη και η σηµασία της Τυποποιήσεως και Προτυποποιήσεως, η Ασφάλεια και Υγιεινή των Εργαζοµένων σε σχέση και µε την αρχόµενη κινητικότητα και τα εµφανιζόµενα νοµικά προβλήµατα, και τέλος η Οργάνωση των Τεχνικών Επιχειρήσεων στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικός προσκεκληµένος για την εναρκτήρια - εισαγωγική οµιλία του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, τιµή για τη χώρα µας, που µίλησε για τη σηµασία, τη φυσιογνωµία και τις προοπτικές του επαγγέλµατος του Πολιτικού Μηχανικού, και έθεσε τις κατευθυντήριες γραµµές για την περαιτέρω πορεία του συνεδρίου. Παραθέτουµε το κείµενο αυτής της οµιλίας, που έγινε πριν από 20 χρόνια, µε την πικρή αίσθηση ότι τα προβλήµατα που επισηµάνθηκαν είναι το ίδιο έντονα όπως τότε, η πρόοδος που έγινε είναι από δυσδιάκριτη ως ανύπαρκτη. Αλλά είναι καλύτερα να αφήσουµε τον αναγνώστη να κάνει συγκρίσεις και να βγάλει συµπεράσµατα. Θ. Βουδικλάρης, Πολ. Μηχ. ∆ελτίο ΣΠΜΕ αρ. 211· Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1993·9 10 ∆ελτίο ΣΠΜΕ αρ. 211· Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1993·11 12 ∆ελτίο ΣΠΜΕ αρ. 211· Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1993·13
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.