Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Η ποσότητα, όπως θα περίμενε κανείς, είναι τεράστια. Να ένας πρωτότυπος τρόπος για να γίνει κατανοητό το μέγεθός της!

Ποιά είναι η κατανάλωση σκυροδέματος στην Κίνα;Ο Bill Gates ανέφερε ότι η Κίνα χρησιμοποίησε κατά την τελευταία τριετία 6,6 gigatons σκυροδέματος, έναντι των 4,5 gigatons που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ σε 100 χρόνια. Πάρα-πάρα πολύ σκυρόδεμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα! Τι σημαίνει 6,6 γιγατόνοι (gigatons) σκυροδέματος; O Bill Gates, ως Αμερικανός, "μετράει" σε US long tons των 2.000 lbs (907,18 kg). Η ποσότητα αυτή στο Μετρικό Σύστημα αντιστοιχεί σε 6 τρις χιλιόγραμμα, ή 6 δις τόνους! Με την παραδοχή ότι το μέσο ειδικό βάρος του σκυροδέματος είναι 2,3 ton/m3, πρόκειται για 2,6 x 109 m3 όσον αφορά την Κίνα και 1,77 x 109 m3, όσον αφορά τις ΗΠΑ. Οι όγκοι αυτοί αντιστοιχούν σε κύβους πλευρας:Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν 1,47 φορές περισότερο σκυρόδεμα από τους Αμερικανούς, ο "κύβος" τους είναι μόνον κατά 1,13 φορές ψηλότερος! Το πόσο μεγάλος είναι ο κύβος αυτός γίνεται αντιληπτό αν τον προβάλλει κανείς υπό κλίμακα σε κάποιο γνωστό υπόβαθρο. Στην εικόνα που ακολουθεί ο κύβος έχει προβληθεί σε πανοραμική άποψη του Chicago από το Google Earth, δίπλα στον ουρανοξύστη Willis Tower, ύψους 442 m (έναν από τους ψηλότερους στην πόλη, σε απόσταση 8 km από το κέντρο της)1/3 Αναρωτιέται κανείς πόσο χρόνο θα χρειαζόταν να ... ψυχθεί ο τεράστιος αυτός κύβος στην περίπτωση που θα μπορούσε να διαμορφωθεί με συνεχή σκυροδέτηση (η θερμότητα κατά την ενυδάτωση μιας τέτοιας κατασκευής θα ήταν τεράστια!). Βεβαίως δεν θα κατασκεύαζε κανείς ποτέ έναν τέτοιο τεράστιο κύβο από μπετόν. Αν όμως με την ποσότητα αυτή του σκυροδέματος κατασκεύαζε ένα χώρο parking με εδαφόπλακα πάχους 25 cm, πόσομεγάλο θα ήταν αυτό το parking; Θα ήταν, βέβαια, 1,2 x 1010 m2, δηλ. 12.000 km2 ή επιφάνεια της Χαβάης! Νά το λοιπόν το parking Hawaii (προβολή σε εικόνα από το Google Earth).2/3 Ερωτήματα για ανήσυχα πνεύματα: • •• • •Πόσα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου με άκαμπτο οδόστρωμα κατασκευάζονται με την ποσότητα αυτή του σκυροδέματος; Εάν η Κίνα συνεχίσει την παραγωγή σκυροδέματος με τους ρυθμους αυτούς, πόσα χρόνια θα χρειαζόταν για να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της ξηράς του πλανήτη με μια στρώση πάχους 25 cm; Πόσα κτίρια έχουν κατασκευασθεί στην Κίνα τα τρία τελευταία χρόνια; Πόσες βαρέλες μπετόν υπάρχουν στην Κίνα; Ποιό ποσοστό του σκυροδέματος αυτού χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου Three Gorges Dam (Φραγμα των Τριών Φαραγγιών στον Κίτρινο Ποταμό, το μεγαλύτερο του κόσμου)Παρατήρηση: οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν μόνον με την φαντασία και την χρήση αριθμομηχανής και όχι με αναζητήσεις στο internet!3/3
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.