Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023

Μερικά "hints" για το Επάγγελμα του Πολιτικου Μηχανικού υπό μορφή σκίτσων

Έχει δημοσιευτεί 1 σχόλιοΜετάβαση στην αρχή του άρθρου
21 Οκτωβρίου 2017

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αυτά που επισημαίνει ο αγαπητός Ν. Μαρσέλλος για την ποιότητα του σκυροδέματος.
Φοβάμαι όμως ότι είναι πολλές οι απαιτήσεις που καλούνται τηρήσουν οι μηχανικοί προκειμένου να επιτύχουν την επιβαλλόμενη ποιότητα στις κατασκευές από σκυρόδεμα, υπό το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην παράγωγή σκυροδέματος σε συνδυασμό, βέβαια, και με την ανευθυνότητα με την οποία έχουμε "οπλίσει" τους υπερργολάβους και εργαζόμενους που ασχολούνται στην κατασκευή αυτών των έργων.
Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί και αποφεύγω να τους παραθέσω. Θα περιοριστώ σε έναν: Κατ΄ ουσίαν ο μηχανικός καλείται να επέμβει στην ποιότητα ενός υλικού, το οποίο άλλος αποφασίζει από ποιόν θα το αγοράσει (γιατί αυτός πληρώνει), άλλος το παράγει και άλλος το χειρίζεται, χωρίς κανένας από αυτούς να είναι υπεύθυνος.
Θα σταθώ μόνο στον χρόνο που καθορίζεται ότι επιτρέπεται να παραμένει το σκυρόδεμα στην βαρέλα και θα καλέσω τους συναδέλφους να σκεφθούν πόσο καταπατάται αυτή η υποχρέωση, ακόμη και από λόγους ανάγκης!
Και όλα αυτά όταν η νομοθετημένη αμοιβή του επιβλέποντα δεν καλύπτει ούτε κατά διάνοια την απασχόλησή του που συνεπάγεται η εφαρμογή όλων αυτών που καθορίζουν οι κανονισμοί ...
Υπό το καθεστώς που επί χρόνια επικρατεί δύο είναι οι λύσεις: Είτε να γίνεται εκ των υστέρων έλεγχος της ποιότητας του σκυροδέματος από διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια, ελεγχόμενα από κεντρική κρατική υπηρεσία, είτε να καταστούν υπεύθυνες οι εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος για τη τελική ποιότητα του σκυροδέματος, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της διαστρώσής του.
Και είναι αξιοπερίεργο γιατί σήμερα, που έχει γενικευθεί η παραγωγή του σκυροδέματος σε βιομηχανικές μονάδες, δεν έχει επιβληθεί αυτό!
Είναι ο μόνος και ασφαλής τρόπος προκειμένου να εφαρμοστούν όλες οι προδιαγραφές παρασκευής και διαστρώσεως του σκυροδέματος.

Δημήτριος Κοτσώνης, Πολιτικός Μηχανικός

Υ.Γ.
Αυτά από κάποιον που ως νέος μηχανικός το 1972 είχε να παρασκευάσει επί τόπου 7.000 m3 σκυροδέματος κατηγορίας (τότε) Β225. Δοκίμια που ελήφθησαν τρία χρόνια αργότερα έδειξαν θλιπτική αντοχή από 360 έως 440 kg/cm2! Και αυτό γιατί πλήρωνε ό ίδιος, ως γενικός εργολάβος.
Κατά συνέπεια οι παρατηρήσεις δεν προέρχονται από κάποιον ευθυνόφοβο συνάδελφο.

Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.