Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Μ’ ότι δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις

«Κακού Κόρακος, κακόν ωόν»Στην αρχαία Αθήνα, κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, ζούσε ένας διάσημος ρήτορας και διδάσκαλος της ρητορικής που τον έλεγαν Κόρακα. Καταγόταν από τις Συρακούσες, όπου και είχε διατελέσει σύμβουλος («παραδυναστεύων») του τυράννου Ιέρωνα (477 – 466 π.X.), από τον οποίο και εξορίστηκε. Είχε γράψει ένα πολύκροτο για την εποχή του έργο με τον τίτλο «Τέχνη», στο οποίον εξέταζε τους νόμους και τους κανόνες της ρητορικής και φυσικά είχε πολλούς μαθητές που ενδιαφέρονταν να μάθουν τη ρητορική τέχνη. Θεωρείται ο θεμελιωτής της έντεχνης ρητορείας. Μεταξύ των μαθητών του ήταν και ο Αθηναίος Τεισίας, με τον οποίο ο Κόρακας, σίγουρος για τις γνώσεις του και τη διδακτική του ικανότητα, συμφώνησε ότι ο μαθητής θα πλήρωνε στον δάσκαλο τα δίδακτρα μόνον όταν θα κέρδιζε την πρώτη του δίκη στο δικαστήριο, αφού αυτό θα ήταν απόδειξη της καλής του καταρτίσεως . Ο μαθητής όμως, όταν «ξεσκόλισε», δεν ανελάμβανε καμμία δίκη και έτσι ούτε έχανε ούτε κέρδιζε, και πάντως δεν πλήρωνε. Για το λόγο αυτό ο δάσκαλος απεφάσισε να αναζητήσει δικαστικώς την αμοιβή του. Στο δικαστήριο και οι δύο αντίδικοι παραδέχθηκαν τη συμφωνία τους, καθένας τους όμως υποστήριξε τις απόψεις του με το δικό του τρόπο. «Κύριοι δικαστές», είπε στην αγόρευσή του ο δάσκαλος, «ο μαθητής μου πρέπει οπωσδήποτε να μου πληρώσει τα δίδακτρα που μου χρωστάει, όποια και αν θα είναι η απόφασή σας. Αν μεν με δικαιώσετε, πρέπει να πληρώσει για να εκτελεσθεί η δικαστική απόφαση. Αν όμως δεν δικαιώσετε εμένα αλλά εκείνον, τότε ο μαθητής μου κερδίζει την πρώτη του δίκη, αποδεικνύεται η δική του καλή κατάρτιση και η δική μου καλή διδασκαλία, και πρέπει να με πληρώσει για να τηρήσει τη συμφωνία μας». Ο μαθητής όμως ήταν αντάξιος του δάσκαλου. «Κύριοι δικαστές», είπε στη δική του αγόρευση, «εγώ δεν έχω καμμιά υποχρέωση πληρωμής, όποια και αν θα είναι η απόφασή σας. Αν μεν με δικαιώσετε, δεν υποχρεούμαι να πληρώσω για να εφαρμοσθεί η δική σας απόφαση, αν δε δεν με δικαιώσετε, γιατί τότε δεν θα έχω κερδίσει ακόμα την πρώτη μου δίκη και επομένως κατά τη συμφωνία μας δεν έχω ακόμα υποχρέωση καταβολής αμοιβής».Κόρακας.doc 21/2/2009 Οι δικαστές «βραχυκυκλώθηκαν» μπροστά στις δύο ατράνταχτες λογικές. Συνεδρίαζαν σκεπτόμενοι όλη την ημέρα, χωρίς να μπορούν να καταλήξουν σε απόφαση. Και επειδή τότε υπήρχε γι’ αυτούς όριο χρόνου μέχρι τη δύση του ηλίου, με το τέλος της ημέρας απέπεμψαν τους δύο αντιδίκους χωρίς να εκδώσουν απόφαση, λέγοντας τους αγανακτισμένοι την παροιμιώδη φράση, που αποτελούσε και λογοπαίγνιο με το όνομα του δάσκαλου: «Κακού κόρακος, κακόν ωόν». Μια φράση που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας και αντιστοιχεί με τις δικές μας παροιμίες (αν και μόνο για την περίπτωση κακής συμπεριφοράς) «κατά τον μαστρο-Γιάννη και τα κοπέλια του» ή «με ό,τι δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις» ή «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει».Αφήγηση: Θ. Γ. Βουδικλάρης Πολιτικός ΜηχανικόςΚόρακας.doc 21/2/2009
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.