Καλώς ήλθατε

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε ως Μέλη, προκειμένου να σχολιάσετε αναρτημένα άρθρα, slides κλπ ή/και να διατυπώσετε τις δικές σας απόψεις για οποιοδήποτε θέμα τεχνικού ενδιαφέροντος.

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Κάτω από τον πάγο που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Γροιλανδίας, Aμερικανοί και Bρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, σχεδόν διπλάσιο σε μήκος από το Γκραν Κάνυον.

Γροιλανδία: Ενα γιγαντιαίο "Γκραν Κάνυον" κάτω από τους πάγουςΠροσοµοίωµα 3D του ανακαλυφθέντος φαραγγιού. University of Βristol/Jonathan BamberΚάτω από τον πάγο που καλύπτει το µεγαλύτερο τµήµα της Γροιλανδίας, Aµερικανοί και Bρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το µεγαλύτερο φαράγγι του κόσµου, σχεδόν διπλάσιο σε µήκος από το Γκραν Κάνυον. "Ο κόσµος πιστεύει ότι γνωρίζουµε όσα θα µπορούσαµε να γνωρίζουµε για την επιφάνεια της γης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει", δήλωσε στο NBC ο επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας Τζόναθαν Μπάµπερ, από το πανεπιστήµιο του Μπρίστολ. "Έχουµε ακόµη τόσα πολλά να µάθουµε για τον πλανήτη". Το φαράγγι έχει µήκος 800 km και βάθος 800 m. Εκτείνεται από την κεντρική Γροιλανδία ως τις ακτές της στο Βορρά. Οι επιστήµονες πιστεύουν ότι δηµιουργήθηκε από ένα µεγάλο ποτάµι που κατέληγε στον Αρκτικό Ωκεανό, τουλάχιστον 4 εκατοµµύρια χρόνια νωρίτερα, πριν κυριαρχήσει ο πάγος.1/4 Ανακαλύφθηκε... κατά τύχη, καθώς οι ερευνητές χαρτογραφούσαν µε τη βοήθεια ραντάρ το παγοκάλυµµα της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο µελέτης τους για την κλιµατική αλλαγή. Βρίσκεται καλυµµένο από στρωµα πάγου πάχους 3 km και, όπως εκτιµούν οι ίδιοι, διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στη µεταφορά λιωµένου νερού από τους πάγους στον ωκεανό. "Πρόκειται για ένα συνεχές και αρκετά βαθύ φαράγγι που µοιάζει να δηµιουργήθηκε πολύ νωρίτερα από το παγοκάλυµµα", είπε ο Μπάµπερ. "Πιστεύουµε ότι είναι ενδεικτικό ενός ποτάµιου συστήµατος που ήταν εκεί πριν από το παγοκάλυµµα και πιθανότατα άλλαξε µε το σχηµατισµό του παγοκαλύµµατος, αλλά όχι σηµαντικα" Εικόνες από video που έδωσε στην δηµοσιότητα η NASA που προέρχεται από την επεξεργασία και ψηφιακή απεικόνιση των σηµάτων ραντάρ.2/4 Παρότι έχει προκαλέσει αίσθηση, η ανακάλυψη του φαραγγιού δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα των ερευνητών, οι οποίοι µελετούν τη συµβολή της τήξης του παγοκαλύµµατος του µεγαλύτερου νησιού του κόσµου στην άνοδο της στάθµης της θάλασσας. Πιστεύουν όµως ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς ο πάγος υποχωρεί, ρέει και καταλήγει στη θάλασσα, τόσο στη Γροιλανδία όσο και σε άλλα πολικά περιβάλλοντα. "Η ανακάλυψη αυτού του φαραγγιού προκαλεί έκπληξη καθώς η Γροιλανδία δεν είναι και τόσο µεγάλη για να έχει ένα φαράγγι τέτοιου µεγέθους. Το γεγονός ότι διατηρήθηκε στην προ-πάγια µορφή του µετά από τόσους παγετώνες, είναι εκπληκτικό", δήλωσε στο BBC ο καθ. Ντέιβιντ Βον από τη βρετανική ερευνητική οµάδα της Ανταρκτικής εκτιµώντας ότι ενδέχεται να φιλοξενεί µορφές βακτηρίων.3/4 Το φυσικό ανάγλυφο της Γροιλανδίας χωρίς το τεράστιο στρώµα πάγου. (Image: J. Bamber/University Bristol)4/4
Εισάγετε το όνομά σας. *
Εισάγετε το e-mail σας. *
Μήνυμα
Κάντε ένα σχόλιο για το άρθρο. Το μήνυμα σχολίου σας θα δημοσιοποιηθεί μετά από έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
*

Σφάλμα

Εισάγετε το όνομά σας.

Σφάλμα

Εισάγετε το e-mail σας.

Σφάλμα

Εισάγετε μήνυμα σχολίου.

Σφάλμα

Προέκυψε ένα λάθος κατά την αποστολή του σχολίου σας, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Μήνυμα

Το μήνυμα σχολίου απεστάλη επιτυχώς. Θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό μετά την έγκριση του από την αρμόδια Επιτροπή.